Care e perceptia ta despre bani?

Care e perceptia ta despre bani?

Majoritatea oamenilor cresc in familii in care nimeni nu vorbeste despre bani. Oamenii probabil se cearta de la bani. El nu face suficienti bani sau ea cheltuie prea mult. Oricum, in general nu exista o educatie reala despre rolul banilor intr-o relatie. Foarte des, copiii devin adulti fara sa aiba idee de cati bani au economisit parintii lor sau cat castiga. Sa vorbesti despre bani este tabu si oamenii devin adulti ducand cu ei atitudini irationale, credinte si anxietati despre bani sau nestiind cum sa ii organizeze. Cand mai tarziu intra intr-o relatie, aceste anxietati devin o problema.


Rolurile
Baietii se crede ca trebuie sa castige si sa aduca banii in casa, si ca sunt principalii care castiga painea. Pentru barbati, aspectul independentei, separarea si competitia invatata in copilarie devin caracteristici viitoare pentru adult. E posibil ca aceste atribute sa le inhibe dezvoltarea emotionala. Pentru multi barbati, factorul financiar exercita o puternica influenta la felul cum se vor comporta intr-un mariaj si cum vor interactiona cu sotiile lor din cauza locului pe care il ocupa competenta si succesul.

Care e perceptia ta despre bani?

Pe de alta parte, fetele sunt invatate ca castigarea banilor e o optiune personala si deseori viziunea despre bani ca recompensa le ofera siguranta emotionala. Pentru femei, banii sunt o mica piesa in schema unei relatii si una medie pentru achizitionarea de bunuri si servicii. In timp ce ele par mai increzatoare in exprimarea sentimentelor in legatura cu banii cu partenerii, ei sunt mai deficitari in ce priveste termenii.


Efectele copilariei

Unii oameni se straduiesc sa castige bani pentru a compensa lipsurile din copilarie sau sa remedieze o imagine de sine deteriorata ori o stima de sine scazuta, care depinde de aprobarea din afara. Daca un individ e zgarcit si ezitant sa isi imparta banii cu partenera, aceasta poate fi reflectarea acestor deficiente. Pentru unii, copilaria a fost poate dificila iar lipsa banilor si-a pus amprenta. Sau poate ca mama obisnuia sa cheltuie multi bani si din asta se iscau certuri ori viceversa. Partenerii se pot simti respinsi, neiubiti, nedoriti cand cheltuirea devine sinonima cu afectiunea si iubirea.

Foarte multa lume are probleme in relatie din cauza banilor, problemele financiare devenind un motiv de cearta. Cercetarile arata ca aceste probleme financiare se leaga strans de satisfactia in mariaj. E posibil ca atunci cand partenerii sunt dezamagiti de cati bani se castiga in familie, gasesc relatia mai putin satisfacatoare.

Se poate spune ca ultimul test in mariaj vine atunci cand sotia aduce cei mai multi bani in casa. In aceste cazuri, barbatii pot simti jena, gelozie, pe partenerele lor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *