Apa

Apa

Cuprins:

  1. Introducere
  2. Mările și oceanele
  3. Râurile
  4. Lacurile
  5. Apele poluate
  6. Cum oprim poluarea

1. Introducere:

Apa este incoloră, inodoră și insipidă. Apa poate fi carbogazoasă sau minerală plată. Unele ape sunt dulci iar altele sărate. în apele dulci trăiesc o mulțime de vietăți, dar în apele sărate trăiesc mai puține deoarece le este greu să se adapteze condițiilor  de viață

Apa este și un gaz natural necesar vieții, deci putem spune că apa este vitală.

Hidrocentralele se folosesc de apă pentru a produce electricitate.

Fără apă viața de pe Pământ ar dispărea complet. Viețuitoarele nu ar mai avea apă să se hidrateze. Plantele s-ar usca, iar animalele marine nu ar mai avea un mediu de viață.

     Apa este importantă!

2. Mările și oceanele:

Marea joacă un rol foarte important în procesul de  transformarea geologică suprafeței terestre. În proporție de 71%, Pământul este acoperit de mări . Până acum 150 de ani, suprafața totală a mărilor și oceane-lor era aproape necunoscută. Oamenii erau conștienți de acțiunea mareelor și de puterea valurilor doar în zonele de coastă. Despre fundul mărilor se cunoșteau foarte puține lucruri.

În anul 1872, un grup al marinei militare britanice a explorat pentru prima oară oceanele planetei.În cadrul acestei expediții ce a durat 4 luni, a fost observat pentru întâia oară unul dintre cele mai lungi și înalte lanțuri muntoase subacvatice ale planetei, așa numită dorsală medio-atlantică. În plus, pe fundul mării s-au descoperit câmpii abisale,zone de dealuri și vulcani submarini, precum și șanțuri foarte adânci.

Fundul mărilor și oceanelor este locul în care se formează scoarța terestră nouă. În zona așa numitelor dorsale oceanice, magma di adâncul Pământului urcă la suprafață.Scoarța proaspăt formată este relativ ușoară și plutește pe fundul mărilor. Atunci când ajunge la o groapă oceanică, este apăsată în jos de o placă tectonică învecinată.

3. Râurile:

Râurile sunt printre cele mai importante forțe geologice care își desfășoară acțiunea asupra suprafeței planetei noastre. Ele modelează zona geografică, deoarece parcurg zone lungi. Prin procese de eroziune, sedimente sunt transportate în oceane. În drumul lor , acestea formează prăpăstii care devin fertile. În zonele unde rocile tari cedează locul în favoarea rocilor moi, iau naștere cascade și cataracte. Dacă la vărsarea râurilor în zona de coastă se strâng cantități mari de sedimente pot lua naștere delte. Râurile au și factori economici cu o importanță majoră. Ele sunt căi navigabile, realizând relații între diverse țări și între centrele industriale ale acestora. Aceste ape pot fi și folositoare pentru populație și industrie. Cea mai mare parte a precipitaților care cad pe uscat este transportată de râuri din nou în mare.

Formarea unui râu începe cu izvorul, care țâșnește deseori din munți , în urma unor ploi bogate. Apa curge întâi la vale în mici albii. În zonele de ghețari , în vale apa se depozitează temporar într-un lac, înainte de a înainta și a continua călătoria sub forma unui curs de apă. Punctul final al cursului de apă este vărsarea în mare.

4. Lacurile:

Lacurile sunt descrise cu acumulări de apă în adâncituri sau depresiuni închise, de regulă pe un pământ care nu este permeabil. Uneori se discută despre locuri interne, pentru a le delimita de noțiune de „mare”. Viteza de curgere a lacurilor este atât de redusă ,încât acesta este aproape ne simțită.De aici provine și denumirea de lac „ apă stătătoare”.

În funcție de fel, lacurile mai mici se numesc bălți, mlaștini sau tăuri. Uneori lacurile mari sunt numite și mări (de exemplu Marea Moartă).

Cel mai mare lac din Europa este lacul Ladoga din Rusia, iar cel mai mare lac al Terrei este Marea Caspică.

5. Apele poluate:

Din cauza deșeurilor, multe ape sunt poluate.Acest lucru ne poate afecta grav pe noi dar și pe celelalte viețuitoare.Atunci când apele sunt poluate nu le putem consuma, pentru că este foarte periculos pentru sănătatea noastră.

Din păcate anual mor intoxicate cu deșeuri 100.000 de animale marine.

-Miliarde de tacâmuri de plastic se aruncă anual în oceane.

-24,2 miliarde de perechi de încălțăminte se aruncă pe an.

-1 miliard de periuțe de dinți se aruncă în fiecare an doar din SUA.

6. Cum oprim poluarea?

1.Folosim pungi reutilizabile din material textil;

2.Reciclăm pet-urile în locuri special amenajate;

3.Sortăm deșeurile;

4.Înlocuim folia alimentară de plastic cu cea reutilizabilă din ceară de albine;

5.Păstrăm mâncarea în recipiente de sticlă;

6.Evităm să cumpărăm alimente ambalate în plastic;

7.Luăm cu noi tacâmuri reutilizabile;

8.Reparăm încălțămintea pe cât posibil;

9.Alegem o periuță de dinți cu cap schimbabil;

10.Respectăm mediul înconjurător.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *